Fiield 1 adsense

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

EΘΝΙΚΗ-ALPHA BANK :ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΜΕ ΑΡΧΗ ΝΕΩΝ ΣΕΝΑΡΙΩΝ

Με το χαρακτηρισμό «ασύμφορη» και διά στόματος του προέδρου της Γιάννη Κωστόπουλου, η Alpha Bank  επιβεβαίωσε την απόρριψη της πρότασης συγχώνευσης που απηύθυνε η Εθνική Τράπεζα .
Ο κ. Κωστόπουλος απευθυνόμενος στους εργαζόμενους της τράπεζας, τόνισε ότι ο όμιλος είναι ισχυρός, με θετικές προοπτικές και πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις. Εκπληξη δήλωνε, ακόμη και χθες, η διοίκηση της Εθνικής για τη μη επίτευξη της συμφωνίας και αναμένει ότι η αγορά θα αποτιμήσει θετικά την πρόταση.
Η αβεβαιότητα της τρέχουσας συγκυρίας και οι ασύμφοροι όροι της πρότασης οδήγησαν στην απόφαση για την απόρριψή της, απόφαση που ελήφθη με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων, των εργαζομένων και των πελατών, επισήμανε ο κ. Κωστόπουλος και σε δήλωση προς το προσωπικό της τράπεζας, υπογραμμίζει ότι οι ισχυρές βάσεις, η εμπιστοσύνη των μετόχων, η προτίμηση των πελατών και η εργατικότητα του προσωπικού επιτρέπουν στην τράπεζα να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις δυσκολίες.
Ο πρόεδρος της Alpha Bank τονίζει επίσης ότι η διοίκηση συνεχίζει την προσπάθειά της «αγνοώντας διαδόσεις και φήμες οι περισσότερες των οποίων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Τη στήριξη στις επιλογές της διοίκησης διατύπωσε και ο Σύλλογος Εργαζομένων της Alpha Bank.
Από το «μέτωπο» της Εθνικής, η οποία χθες το πρωί πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες της πρότασης, εκφράστηκε έκπληξη για την απόρριψη της προσφοράς. Ο διευθύνων σύμβουλος, Απόστολος Ταμβακάκης, εκτίμησε μάλιστα ότι η αγορά θα αποτιμήσει θετικά τη σημασία και την αξία της πρότασης.
Πηγές της Εθνικής διατύπωναν χθες την απορία τους για την αποτυχία του εγχειρήματος καθώς, όπως τόνιζαν, οι διαπραγματεύσεις προχωρούσαν κανονικά ως την προηγούμενη Πέμπτη, χωρίς να υπάρχουν διαφωνίες. Παραδέχονταν πάντως ότι σε αυτό το διάστημα δεν υπήρχε συμφωνία επί του τιμήματος. Με δηλώσεις τους στο Ρόιτερς, στελέχη της Εθνικής Τράπεζας απέκλεισαν το ενδεχόμενο νέας βελτιωμένης προσφοράς για την Alpha Bank.
Kατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έγινε αναφορά στην «φιλική» προσέγγιση της άλλης πλευράς και στα πλεονέκτημα που θα είχε το νέο σχήμα, μεταξύ άλλων, από πλευράς ρευστότητας, έχοντας πρόσβαση σε μεγάλη καταθετική βάση και στις αγορές κεφαλαίου που θα αποτιμούσαν θετικά τη δυναμική του.
Η διοίκηση της τράπεζας «απάντησε» στο επιχείρημα περί κρατικοποίησης, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή του Δημοσίου θα ήταν κάτω από 1% -και 12%, μαζί με τα Ταμεία- και περιέγραψε τη δυνατότητα να επιτευχθούν συνέργειες κόστους ως 325 εκατ. ευρώ, χρηματοδότησης ως 225 εκατ. ευρώ και άλλες συνέργειες που θα μπορούσαν να αποδώσουν ως 150 εκατ. ευρώ ώστε το σύνολο θα έφθανε ως τα 700 εκατ. ευρώ.
Προς όφελος του τραπεζικού κλάδου θα ήταν μια συγχώνευση μεταξύ της Εθνικής και της Alpha Bank, δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, ενώ αποτιμώντας τις εξελίξεις, αναλυτές και αγορά «βλέπουν» την Alpha Bank να ακολουθεί αυτόνομη πορεία με ενδεχόμενη κεφαλαιακή ενίσχυση στην πορεία αλλά και να διερευνά δυνατότητες σύμπραξης με άλλο πιστωτικό ίδρυμα.
Ενώ η Alpha Bank δεν δημοσιοποιεί λεπτομέρειες για τα «αγκάθια» της συμφωνίας, στις αναλύσεις των ξένων οίκων γίνεται αναφορά στο μεγάλο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της Εθνικής που διαμορφώνεται σε περίπου 20 δισ. ευρώ έναντι 5 δισ. ευρώ της Alpha Bank και το οποίο δημιουργεί ένα πρόσθετο ρίσκο που δεν αποτιμάται εύκολα αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για επιχείρημα το οποίο πηγές της Εθνικής αντικρούουν, σημειώνοντας ότι ακόμη και με την υπόθεση ενός haircut, η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας παραμένει ισχυρή.

                                                ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Τέσσερα πιθανά σενάρια για την εξέλιξη, που θα έχει η πρόταση «γάμου» της Εθνικής Τράπεζας προς την Alpha Bank, παραθέτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Το πρώτο θέλει την Εθνική να παρουσιάζει μία νέα βελτιωμένη προσφορά, κάμπτοντας έτσι τις αντιστάσεις της Alpha.
Ένα άλλο σενάριο θέλει την Alpha Bank να υποκύπτει στις πολιτικές πιέσεις και να προχωρεί στη συγχώνευση, ενώ μία τρίτη εκδοχή εκδοχή είναι η είσοδος ξένου υποψηφίου αγοραστή στο «παιχνίδι». Αναλυτές πάντως επισημαίνουν ότι η εμπλοκή ξένης τράπεζας συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες όσο επιμένουν οι ανησυχίες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Η συμφωνία θα μπορούσε τέλος να οδηγηθεί σε οριστικό ναυάγιο, έχοντας δώσει ωστόσο το έναυσμα για σημαντικές κινήσεις, που θα οδηγήσουν στην αναδιάταξη του κλάδου.

                                          ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΝΕΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Γενική εκτίμηση είναι ότι η πρωτοβουλία της Εθνικής αποτελεί αφετηρία εξελίξεων στον κλάδο. Ακόμη και εάν δεν ευοδώθηκε σε αυτή τη φάση, προκαλώντας άμεσα «καραμπόλες», φαίνεται να έχει κινητοποιήσει τις διοικήσεις όλων των τραπεζών. Oι δημοσιονομικές εξελίξεις, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα αποσαφηνίσουν το πλαίσιο και για τις ελληνικές τράπεζες, διευκολύνοντας και τους χειρισμούς από πλευράς των τραπεζιτών.
Στη χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α., μετά την άρση της αναστολής, οι τίτλοι της Εθνικής και της Alpha Bank ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευση με μεγάλη άνοδο, η οποία συνεχίστηκε και στη συνέχεια, τα κέρδη περιορίστηκαν μετά τη δημοσιοποίηση της δήλωσης του προέδρου της Alpha Bank προς τους εργαζόμενους.
Η Alpha Bank ξεκίνησε από τα 5,50 ευρώ και έφθασε ως τα 5,68 ευρώ, κλείνοντας στο χαμηλότερο ημέρας, τα 5,03 ευρώ, με άνοδο κατά 5,01%. Η μετοχή της Εθνικής άνοιξε στα 7,90 και έφθασε ως τα 8,10 ευρώ, με κλείσιμο στα 7,60 και οριακή άνοδο τελικώς, κατά 0,40%.


* Προς όφελος του τραπεζικού κλάδου θα ήταν μια συγχώνευση μεταξύ της Εθνικής και της Alpha Bank, δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου