Σε κλίμα συγκίνησης ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών που βρίσκονταν στη Λιβύη, με την προσγείωση των τριών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
«Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τις ένοπλες δυνάμεις μας και τον κόσμο που υπηρετεί αυτό το κράτος», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, κατά την άφιξη του δεύτερου C-130 με 83 επιβαίνοντες, από την Τρίπολη της Λιβύης. «Δεν περιγράφονται εύκολα οι σκηνές που είδαμε και ο τρόπος με τον οποίο οι δικοί μας άνθρωποι κατάφεραν να αντέξουν αυτές τις μέρες», τόνισε ο κ.Δόλλης δηλώνοντας «υπερήφανος για την πατρίδα μου».
Ο τραυματίας υπάλληλος της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη (φέρει τραύματα από πυροβολισμούς στον ώμο και στο πόδι) που επέβαινε στο ένα μεταγωγικό αεροσκάφος, μεταφέρθηκε από το αεροδρόμιο στο νοσοκομείο και πλέον βρίσκεται εκτός κινδύνου. «Μέλημά μας ήταν αυτός ο άνθρωπος να μπορέσει να φθάσει στην πατρίδα με τις καλύτερες συνθήκες», δήλωσε σχετικά ο ΥΦΥΠΕΞ.
Εν τω μεταξύ δέκα Έλληνες βρίσκονται στην έρημο της περιοχής Τζιάλο στη Λιβύη καθώς και ομάδα Κυπρίων και πολιτών από άλλες χώρες της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες σε συντονισμό και με τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών, ώστε να πετύχει τον επαναπατρισμό τους.
Σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου έχουν μεταφερθεί ήδη περίπου 4.500 Κινέζοι, 46 Έλληνες αλλά και άλλοι 300 ’γγλοι, Γερμανοί, Ταϊλανδοί και Ιταλοί πολίτες που έφθασαν στο Ηράκλειο από τη Λιβύη με δύο πλοία. Χθες τη νύχτα απέπλευσε το Ε/Γ-Ο/Γ «IONIAN KING» σημαίας Κύπρου από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με προορισμό το λιμάνι της Βεγγάζης.
Το πρώτο πλοίο που έφθασε κατέπλευσε στο Ηράκλειο, το «Hellenic Spirit», μετέφερε 1.973 Κινέζους και 53 Ευρωπαίους, μεταξύ των οποίων και Έλληνες. Εννέα από τους επιβάτες είναι από τρίτες χώρες (Συρία, Αλβανία, Ν. Αφρική, Λιβύη). Το δεύτερο πλοίο, το «Olympic Champion», μετέφερε 2.398 Κινέζους, 36 πολίτες της Σρι Λάνκα και 29 Ταϊλανδούς.
Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, πάνω από 7.000 Τούρκοι πολίτες έχουν απομακρυνθεί από τη Λιβύη.
Σε εξέλιξη παράλληλα είναι η οργάνωση «αερογέφυρας» με πτήσεις τσάρτερ που ναυλώνουν οι εταιρείες που απασχολούν Τούρκους εργαζόμενους σε διάφορες περιοχές και πόλεις της Λιβύης.
Οπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Σετσούκ Γιουνάλ, μέχρι στιγμής 22 χώρες έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Τουρκίας, προκειμένου να οργανώσουν την απομάκρυνση και μεταφορά των πολιτών τους από τη Λιβύη. Προτεραιότητα, ωστόσο, δίνεται στην απομάκρυνση των Τούρκων πολιτών.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ
Τηλεφωνική επικοινωνία για την κατάσταση στη Λιβύη είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί και, όπως ανακοίνωσε το Παρίσι, αμφότεροι συμφώνησαν να ζητήσουν «τον άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας», με τη γαλλική πλευρά να εκφράζει την επιθυμία της για μία νέα σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Ιταλίας, Ντέιβιντ Κάμερον και Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες «επιθυμούν την εκδίωξη της Λιβύης από το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι.
Την εκτίμηση ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι θα αυτοκτονήσει, «όπως έκανε ο Χίτλερ», εξέφρασε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ.
Το Συμβουλίο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξετάζει τα κατάλληλα μέτρα για να ενταθεί η πίεση στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος παραμένει ασυγκίνητος απέναντι στις διεθνείς εκκλήσεις για τερματισμό της βίας κατά των διαδηλωτών, ανακοίνωσαν διπλωματικές πηγές.
Τα 15 μέλη του Συμβουλίου είχαν ανεπίσημες συνομιλίες για την κρίση στη Λιβύη και εντός του επομένου 48ώρου ενδέχεται να συγκαλέσουν έκτακτη σύνοδο.
Η Ρωσία και η ΕΕ καταδίκασαν την προσφυγή στη βία κατά των πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά στη Λιβύη, χαρακτηρίζοντάς την "απαράδεκτη", και σημείωσαν ότι προτίθενται να προσφέρουν οικονομική και άλλη βοήθεια στον αραβικό κόσμο.
ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ "ΒΛΕΠΕΙ" ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΝΤΑΦΙ
Στη Λιβύη κάτοικοι της Βεγγάζης έχουν φυλακίσει άνδρες που θεωρούν μισθοφόρους και δημιούργησαν επιτροπές οι οποίες κυβερνούν την πόλη, την οποία πλέον δεν ελέγχει ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι.
Εξάλλου, σύμφωνα με άρθρο ουκρανικής εφημερίδας Segodnya, μισθοφόροι πιλότοι από την Ουκρανία πετούν λιβυκά πολεμικά αεροπλάνα προσφέροντας υποστήριξη στο καθεστώς του Καντάφι και πληρώνονται 2.000 με 8.000 δολάρια το μήνα.
Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, αυτόπτης μάρτυρας υποστήριξε ότι δυνάμεις ασφαλείας που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη επιτέθηκαν σε αντικυβερνητικές πολιτοφυλακές στην πόλη Μιζουράτα και σκότωσαν αρκετούς ανθρώπους. Την ίδια ώρα 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 44 τραυματίστηκαν στην πόλη Ζαουίγιαμ, ενώ αντικυβερνητικοί πολιτοφύλακες έχουν τον έλεγχο της λιβυκής πόλης Ζουάρα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας.
Μέλη των επανασταστικών επιτροπών του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι έκαναν συνοπτικές εκτελέσεις μέσα σε νοσοκομεία της Τρίπολης, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του Λιβυκού Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο των ιταλικών ιεραποστολών Misna.
Οπως υποστήριξε ο Λίβυος πρέσβης στη Μάλτα, περίπου 2.500 ξένοι πράκτορες, πολλοί από τους οποίους συνδέονται με την Αλ Κάιντα συμμετείχαν στην αντικυβερνητική εξέγερση κατά του Καντάφι. Επίσης, η κυβέρνηση της Λιβύης θεωρεί πλέον «συνεργάτες της Αλ-Κάιντα» τους ξένους δημοσιογράφους που έχουν μπει παράνομα στο λιβυκό έδαφος, όπως προειδοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Όπως ανακοινώθηκε από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, περισσότεροι από 30.000 Τυνήσιοι και Αιγύπτιοι έχουν εγκαταλείψει από την περασμένη Δευτέρα τη Λιβύη. Σε εξέλιξη είναι τεράστιες επιχειρήσεις απομάκρυνσης 100.000 Ασιατών εργαζομένων εν μέσω χάους, ενώ πολλές πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η γαλλική Total, η ιταλική Eni και η ισπανική Repsol έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους και απομάκρυναν από τη Λιβύη το προσωπικό τους.
ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΩΝ ΟΙ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Σύμφωνα εν τω μεταξύ με κατοίκους της Βεγγάζης, αντικαθεστωτικοί έχουν πάρει τον έλεγχο σημαντικών τερματικών σταθμών πετρελαίου και των προϊόντων του, ανατολικά της πρωτεύουσας. Οι ίδιοι διευκρίνισαν στο πρακτορείο Reuters ότι αντίθετα προστατεύονται οι τερματικοί σταθμοί πετρελαίου στη Ρας Λάνουφ και τη Μάρσα ελ Μπρέγκα.
ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κατά την χθεσινή μέρα μέλη των επανασταστικών
επιτροπών του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι έκαναν συνοπτικές
εκτελέσεις μέσα σε νοσοκομεία της Τρίπολης, όπως υποστήριξε ο γενικός
γραμματέας του Λιβυκού Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το
πρακτορείο των ιταλικών ιεραποστολών Misna. «Εισέβαλαν στα νοσοκομεία
της Τρίπολης και σκότωσαν τους τραυματίες που είχαν διαδηλώσει κατά του
καθεστώτος. Πήραν τα πτώματα για να τα εξαφανίσουν, ίσως για να τα
κάψουν, επειδή ξέρουν ότι έρχονται οι ξένοι δημοσιογράφοι», είπε ο
Σλιμάν Μπουσουιγκίρ, ο γραμματέας του λιβυκού τμήματος της Διεθνούς
Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH).
«Απείλησαν
τους γιατρούς που αντιστάθηκαν. Αυτό έγινε την Τετάρτη και την Τρίτη », διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες αυτές
προέρχονται από ιατρική πηγή του κεντρικού νοσοκομείου της Τρίπολης. Ο
Λιβυκός Σύνδεσμος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εδρεύει στην Ελβετία καθώς στη
Λιβύη απαγορεύονται οι ανεξάρτητες οργανώσεις.
Από
την πλευρά του ο Φρανσουά Ζιμερέ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των
ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Γαλλία, δήλωσε ότι οι άνθρωποι οι οποίοι
έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εξέγερσης μπορεί να είναι
και 2.000 ενώ πρόσθεσε ότι ο Λίβυος ηγέτης διέπραξε εγκλήματα κατά της
ανθρωπότητας. «Το θέμα δεν είναι αν θα πέσει ο Καντάφι, αλλά πότε και
με ποιο ανθρώπινο κόστος», σημείωσε ο Ζιμερέ από το γραφείο του στο
υπουργείο Εξωτερικών. «Προς το παρόν τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν
ότι περισσότεροι από 1.000 έχουν πεθάνει, πιθανώς 2.000, σύμφωνα με
πηγές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου