Fiield 1 adsense

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΟ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Ανοιχτό είναι το παιχνίδι στην τραπεζική αγορά, με την πρόταση γάμου της Εθνικής προς την Alpha Bank  να διατηρείται σε ισχύ και τους τραπεζίτες να προβλέπουν αρκετά ακόμη επεισόδια στο σίριαλ της αναδιάταξης του κλάδου, με πιθανή συμμετοχή και άλλων «παικτών».

Ενώ η διοίκηση της Εθνικής εμμένει στην προσφορά που διατύπωσε και από πλευράς της Alpha Bank τονίζεται εκ νέου ότι το τίμημα δεν είναι συμφέρον για τους μετόχους της, παράγοντες της αγοράς «βλέπουν» περιθώρια βελτίωσης του premium που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη συμφωνία.


Αρνητική η εισήγηση των συμβούλων

H άρνηση της Alpha Bank βασίζεται σε αντιστοίχως αρνητική εισήγηση των συμβούλων της Citigroup και JP Morgan, οι οποίοι εκτιμούν ότι η αποτίμηση που περιλαμβάνεται στην πρόταση δεν είναι δίκαιη για τους μετόχους της τράπεζας. Η διοίκηση της Eθνικής τόνιζε και χθες ότι το premium που δίνεται είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό για τους μετόχους της Alpha Bank και για το λόγο αυτό δεν τίθεται θέμα βελτίωσής του.
Διέψευσε μάλιστα σχετικό δημοσίευμα του Dow Jones  , το οποίο επικαλούμενο πηγές της τράπεζας, ανέφερε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αύξησης της προσφοράς. Από πλευράς της τράπεζας επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει θέμα «παζαριού», καθώς πρόκειται για μια πρόταση με υψηλά οφέλη για τους μετόχους. Την ίδια στιγμή, πηγές της Alpha Bank επαναλαμβάνουν ότι η αποτίμηση είναι η αιτία της απόρριψης και δεν τίθενται ζητήματα που αφορούν τη διοικητική δομή ή την κουλτούρα των δύο τραπεζών. Παράγοντες της αγοράς, πάντως, εκτιμούν ότι κάποια περιθώρια βελτίωσης της πρότασης όσον αφορά το premium υφίστανται, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.


Καταλύτης οι μέτοχοι της Alpha Bank



Mιλώντας στο Reuters, στέλεχος της Εθνικής τονίζει ότι το θέμα έχει μόλις ανοίξει και ότι η προσφορά θα κριθεί από τους μετόχους της Alpha Bank. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η Εθνική στη συνένωση δυνάμεων στον κλάδο είναι ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει πλέον για τις ελληνικές τράπεζες η πολυτέλεια να ακολουθήσουν «μοναχικό δρόμο» και μάλιστα μια συγχώνευση είναι μονόδρομος, καθώς στην αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να πουλήσουν τα «ασημικά» τους, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. Η πρόταση της Εθνικής προς την Alpha Bank δημιουργεί μια μεγάλη τράπεζα που θα παραμείνει σε ελληνικά χέρια, με το κέντρο λήψης αποφάσεων εντός της χώρας και θα δώσει τη δυνατότητα να ανοίξουν οι διεθνείς αγορές χρήματος ώστε το νέο σχήμα να δανείσει την οικονομία και να στηρίξει την ανάπτυξη, τονίζεται από πηγές της Εθνικής.
Σε σύγκριση με το 2001, οπότε και η προηγούμενη προσπάθεια σύμπραξης των δύο τραπεζών, το διεθνές, αλλά κυρίως το εγχώριο περιβάλλον, καθώς το τραπεζικό σύστημα, κινούνται σε εντελώς διαφορετικές - και δυσκολότερες συνθήκες - με τις προσδοκίες να είναι σήμερα δυσοίωνες. Υπό αυτό το πρίσμα, η διαφορά των δύο προτάσεων είναι «η ημέρα με τη νύχτα» και η ανάληψη πρωτοβουλιών εν μέσω κρίσης και αβεβαιότητας είναι επιβεβλημένες ώστε να οδηγηθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μία ώρα γρηγορότερα εκτός κρίσης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Οσον αφορά το τίμημα, η παρούσα πρόταση συγχώνευσης περιέχει premium άνω του 22% και εάν συνυπολογιστούν οι συνέργειες από τη συγχώνευση, αθροιστικά οι συνολικές υπεραξίες φθάνουν το 60% στους μετόχους της Alpha Bank και σύμφωνα με πηγές της Εθνικής, η πρόταση είναι γενναιόδωρη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ισορροπημένη η διοικητική δομή
Μάλιστα οι συνέργειες είναι πιο εύκολο να πραγματοποιηθούν και σε πιο σύντομο διάστημα, λόγω των επενδύσεων στο εξωτερικό, με τις εκτιμώμενες συνέργειες που θα επιτευχθούν εντός τριετίας μεταξύ 550 και 700 εκ. ευρώ ετησίως με μηδενικό κοινωνικό κόστος. Απολύτως ισορροπημένη χαρακτηρίζεται από πλευράς της τράπεζας η διοικητική δομή, κάνοντας λόγο για «συνδιοίκηση».
Με τη δημοσιοποίηση των διαπραγματεύσεων και της πρότασης συγχώνευσης το μεσημέρι της Παρασκευής και την απόρριψή της από την Alpha Bank αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πυροδοτήθηκαν σενάρια, τα οποία εντάθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, καθώς ήταν συνεχείς οι διαβουλεύσεις στα επιτελεία και των δύο τραπεζών.

Πλούσιο το παρασκήνιο
Πολλά λέχθηκαν για το χρονικό σημείο στο οποίο «χάλασε» η συμφωνία, εάν δηλαδή ήταν την Παρασκευή ή είχε διαπιστωθεί νωρίτερα, αλλά και για το ρόλο του εκπροσώπου του Δημοσίου κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Bank, ο οποίος αποχώρησε από την ψηφοφορία εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του θέματος.
Πέραν του πλούσιου παρασκηνίου, από τη στιγμή που το τίμημα είναι το αντικείμενο της διαφοράς, παρουσιάζει ενδιαφέρον το επόμενο βήμα και για τις δύο τράπεζες, σε ποιο βαθμό δηλαδή θα μπορούσαν να «συναντηθούν» εκ νέου.

πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου