Fiield 1 adsense

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

ΣΔΟΕ: ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Εξονυχιστικούς ελέγχους, σε όλα τα στάδια διακίνησης των προϊόντων στην αγορά, ξεκινά από σήμερα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος,με στόχο αφενός την προστασία του καταναλωτικού κοινού και αφετέρου τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων στην έκδοση φορολογικών στοιχείων αξίας και διακίνησης καθώς και απόδοσης του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων κρίνεται επιβεβλημένη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ειδικά την περίοδο αυτή, οπότε και αναμένεται αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην παραγωγή, τη διακίνηση και τη διάθεση προϊόντων και εμπορευμάτων, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΣΔΟΕ με βάση το σχέδιο δράσης που έχει εκπονήσει, θα επικεντρώσει τους ελέγχους στα εξής:

                                                                            ΕΛΕΓΧΟΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ
Οι έλεγχοι διακίνησης θα εξακολουθήσουν να αποτελούν σημαντικό στόχο του προγράμματος του ΣΔΟΕ, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο κύριος όγκος της οικονομικής δραστηριότητας πραγματοποιείται μέσα από τη διακίνηση αγαθών. Για το λόγο αυτό θα διενεργηθούν, κυρίως, έλεγχοι:
* διακίνησης αγαθών από επιχειρήσεις συγκέντρωσης - φύλαξης - αποθήκευσης -συντήρησης αγροτικών προϊόντων (ψυκτικοί θάλαμοι, χώροι αποθήκευσης, κ.λπ.)
* διακίνησης αγροτικών προϊόντων (κρεάτων - πουλερικών - λαχανικών -φρούτων) και λοιπών αγαθών από επιχειρήσεις που εμπλέκονται στα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας (σφαγεία, πτηνοτροφικές μονάδες, θερμοκήπια, τυποποιητήρια κ.λπ.)
* διακίνησης αγαθών από εισαγωγικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις διανομών (logistics, κ.λπ.)
* διακίνησης οίνων και ποτών.

Οι έλεγχοι διακίνησης αγαθών των ανωτέρω κατηγοριών θα διενεργούνται στο αστικό, επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο, στα λιμάνια, στα διόδια και κυρίως σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου όπου πιθανόν να παρακάμπτεται το εθνικό δίκτυο ή και σε σημεία σύνδεσης του επαρχιακού οδικού δικτύου με το εθνικό. Ιδιαίτερη βαρύτητα επίσης θα δοθεί σε ελέγχους επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις κεντρικές αγορές των μεγάλων αστικών κέντρων (Ρέντη κ.λπ.), τοπικές ή δημοτικές αγορές (Βαρβάκειος, Μοδιάνο κ.λπ.), λαϊκές αγορές κ.λπ.

Λιανεμπόριο και υπηρεσίες
Επίσης, έλεγχοι θα γίνονται και σε επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στα εμπορικά κέντρα και στους εμπορικούς δρόμους των πόλεων, και έχουν κυρίως ως αντικείμενο δραστηριότητας:
* είδη ένδυσης και υπόδησης
* δώρα - κοσμήματα - εποχιακά είδη (χριστουγεννιάτικα δένδρα και στολίδια)
* ποτά
* είδη ζαχαροπλαστείου
* παιγνίδια
* κομμωτήρια - καλλωπισμούς
* φαγητό και ποτό για επιτόπια κατανάλωση
* φιλοξενία σε χειμερινά τουριστικά θέρετρα
* στάθμευση αυτοκινήτων
* ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών διασκέδασης και ψυχαγωγίας, διάθεσης φαγητού και ποτού για επιτόπια κατανάλωση (κέντρα διασκέδασης, μπαρ, ντίσκο, καφετέριες, ταβέρνες κ.λπ.) θα επιδιωχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διασπορά των συγκεκριμένων ελέγχων.
Επισημαίνεται ότι προτεραιότητα θα δοθεί στους ελέγχους που θα πραγματοποιούνται στα κέντρα διασκέδασης με επώνυμους καλλιτέχνες και στα «επώνυμα» καταστήματα ψυχαγωγίας.


                                                                

                                                      ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Οι έλεγχοι για τον περιορισμό του παράνομου εμπορίου θα έχουν ως κύριο άξονα τις μεγάλες πόλεις και θα εξακολουθήσουν να διενεργούνται με ιδιαίτερη έμφαση στα είδη ένδυσης, οικιακής χρήσης, μικροσυσκευές, CDs και DVDs, τσάντες, αρώματα, κοσμήματα κ.λπ. που προέρχονται από τρίτες χώρες (Κίνα, Ταϊβάν κ.λπ.).


Αλκοολούχα ποτά
Λόγω της αυξημένης κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι έλεγχοι των επιχειρήσεων παραγωγής (ποτοποιοί) και διάθεσής τους (κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καφετέριες, ταβέρνες κ.λπ.), θα εντατικοποιηθούν ενώ θα ελέγχεται η ποιότητα των αλκοολούχων ποτών με τη λήψη δειγμάτων.
Ιδιαίτερη προσοχή θα δίνεται όταν, κατά τον έλεγχο των φορολογικών στοιχείων (τιμολόγια αγορών) ή των αποθηκευτικών χώρων των συγκεκριμένων επιχειρήσεων (φυσικός έλεγχος), εντοπίζονται φθηνά και αμφιβόλου προέλευσης ποτά (ουίσκι, βότκα κ.λπ.), τα οποία, συνήθως διατίθενται αυτούσια ή χρησιμοποιούνται για ανάμειξη με άλλα επώνυμα ποτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου