Fiield 1 adsense

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

Αντιδράσεις εκ μέρους των ενδιαφερόμενων φορέων πυροδοτούν οι προωθούμενες αλλαγές για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που αναμένεται να συζητηθούν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.
Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου με τους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων, με κύριο θέμα το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, ενώ συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητούν οι πρόεδροι εννέα φορέων.

                  ΣΕ ΤΕΤΑΜΕΝΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ- ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ

Εκτός από την επιστροφή χρημάτων από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία, το νέο αγκάθι μεταξύ φαρμακοποιών και υπουργείου είναι η δυνατότητα κληροδότησης της άδειας του φαρμακείου από φαρμακοποιό στο παιδί του, το οποίο έχει τελειώσει Φαρμακευτική.
Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η άδεια ανήκει στο δημόσιο όταν ένας φαρμακοποιός συνταξιοδοτείται ή φεύγει από τη ζωή, ενώ οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αντέδρασαν στο σύνολό τους θέτοντας ως επιχείρημα ότι περίπου το ένα τρίτο από αυτούς έχουν παιδιά τα οποία σπουδάζουν φαρμακοποιοί με στόχο να πάρουν τις άδειες των γονέων τους και να ασκήσουν το επάγγελμα.
Το υπουργείο Υγείας πάντως προτίθεται να διατηρήσει αυτό που ισχύει μέχρι τώρα, δηλαδή να κρατά για μια πενταετία την άδεια του φαρμακείου η χήρα φαρμακοποιού.
Όσον αφορά το θέμα του αριθμού των φαρμακείων που θα παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι του Σαββάτου οι φαρμακοποιοί αντιδρούν καθώς ζητούν να μένουν ανοιχτά μόνο το 20% των φαρμακείων στις μεγάλες πόλεις και όχι το εκατό τοις εκατό που θα επιθυμούσε το υπουργείο Υγείας.
Ωστόσο υπήρξε συμφωνία για το ύψος της κλιμακούμενης επιστροφής από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία με την προϋπόθεση όμως ότι αυτά θα πληρώνουν τους φαρμακοποιούς εντός 45 ημερών.
Επίσης έγινε αποδεκτό και από τις δύο πλευρές ότι θα πρέπει να διατηρηθούν οι 12.000 άδειες φαρμακείων σε όλη τη χώρα και οι μειώσεις του ποσοστού κέρδους των φαρμακαποθηκών από 5% σε 2,5%, αρκεί αυτό να γίνει χωρίς να θιγούν οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών που διαθέτουν δικές τους φαρμακαποθήκες.
Έξω από το υπουργείο Υγείας κατά τη διάρκεια της συνάντησης συγκεντρώθηκαν δεκάδες φαρμακοποιοί της Αττικής οι οποίοι συμπαραστάθηκαν στον πρόεδρό τους Γ. Λουράντο που δεν είχε κληθεί επισήμως στη συνάντηση του υπουργείου Υγείας. Στη συνάντηση αυτή τυπικά είχε κληθεί μόνο ο κ. Δ. Βαγιωνάς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Ενδεικτική της έντασης που υπήρξε στη συνάντηση είναι και η αντίδραση του υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου, ο οποίος ανέφερε ότι αν ξανασυμβεί αυτό όταν καλεί για διαβούλευση όσους σχετίζονται με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας στο χώρο του φαρμάκου, θα παραπέμψει το θέμα του ανοίγματος για το επάγγελμα των φαρμακοποιών στο υπουργείο Οικονομικών.


                                          Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ  
                                         
Παράλληλα, ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με την οποία ζητούν συνάντηση για το ζήτημα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, απέστειλαν οι πρόεδροι εννέα φορέων.
Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δ. Παξινός, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χ. Σπίρτζης, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μαν. Καλοκαιρινός, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθ. Κατσίκης, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κ. Λουράντος, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Θ. Μαρκόπουλος, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Πελοπ. Καλλίρης, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Κ. Βλαχάκης, και της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών, Διον. Κριάρης.
Η επιστολή των φορέων έχει ως εξής:
«Εξοχώτατε Κύριε Πρωθυπουργέ,
στις κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος, ο επιστημονικός κόσμος της χώρας μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στα πλαίσια της θεσμικής αποστολής που η πολιτεία έχει αναθέσει. Το τελευταίο όμως διάστημα υφιστάμεθα ένα καταιγισμό απαξιωτικών, ισοπεδωτικών χαρακτηρισμών μ' αφορμή το λεγόμενο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και τις αποκαλούμενες κατώτερες αμοιβές, από τις οποίες και το κράτος επωφελείται και εισπράττει τεράστια ποσά με την φορολόγηση στην πηγή και την είσπραξη του ΦΠΑ
Είμαστε ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, με την δική μας μικρή ή μεγάλη προσφορά και συμβολή στην πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας, μετά πολλά χρόνια σπουδών και προσπάθειες ούτως ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε ως ΝΠΔΔ, ως επαγγελματίες αλλά και δημόσιοι λειτουργοί, με τα ασφαλιστικά μας ταμεία σε ικανοποιητική κατάσταση. Κι όλα αυτά μέσα από μια συνετή διαχείριση.
Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για όλους και η προσπάθειά μας για μία στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση βάλλεται, με αποτέλεσμα συνάδελφοι να επιβιώνουν με 600 ή και λιγότερα ευρώ.
Θεωρούμε ότι δεν αξίζουμε τέτοιας απαξιωτικής αντιμετώπισης από την Πολιτεία. Αντιθέτως η Πολιτεία θα έπρεπε να μας αντιμετωπίσει ως συνεργάτες, ως θεσμοθετημένους συμβούλους.
Εξοχώτατε κ. Πρωθυπουργέ,
οι θέσεις και τα αξιώματα έρχονται και παρέρχονται και αυτό που μένει είναι η άσκηση του επαγγέλματός μας, με όρους αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας.
Συνάντηση έχουμε ζητήσει και στο παρελθόν, αλλά ματαίως.
Παρακαλούμε λοιπόν να τύχουμε επιτέλους αυτής της συνάντησης που θα είναι για το καλό της κοινωνίας, της επιστήμης, της χώρας».
Εν τω μεταξύ, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση για «να επανέλθει, ούτως ώστε από κοινού με τους υπόλοιπους επιστημονικούς φορείς, να συντονίσει τη δράση τους για την από κοινού αντιμετώπιση των όσων τεκταίνονται σε βάρος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, σε αντίθεση με όσα στη διάρκεια του καλοκαιριού είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση».

                                                  Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο συνεδριάζει υπό τον Πρωθυπουργό στις 16.30 θα βρεθούν εννέα κυβερνητικές δράσεις.
Ειδικότερα, το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση και αναδιάρθρωση των Ταχυδρομικών υπηρεσιών και των Ηλεκτρονικών επικοινωνιών (INTERNET), το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, τον επενδυτικό νόμο αλλά και το νομοσχέδιο για την Ίδρυση Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και το νομοσχέδιο για την απλούστευση στη χορήγηση αδειών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Στην συνεδρίαση θα συζητηθούν επίσης το σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, τα τυχερά παιχνίδια και η αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου