Fiield 1 adsense

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011

ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΝ ΝΤΕΡΤΙΛΗ!

      ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Δεν είναι η πρώτη φορά που στο υπουργείο Δικαιοσύνης συζητιέται σοβαρά η αποφυλάκιση του τελευταίου των Απριλιανών Νίκου Ντερτιλή, αλλά είναι η πρώτη που ένας αριστερός , ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Βασίλης Μουλόπουλος πιέζει για να γίνουν οι ανάλογες διαδικασίες .
 Ενώ συζητιόνταν  στη Βουλή το θέμα της αποσυμφόρησης των φυλακών, ο κ. Μουλόπουλος παρενέβει ζητώντας να αποφυλακιστεί ο Ντερτιλής , ο οποίος βρίσκεται στον Κορυδαλλό ολόκληρη τη μεταπολιτευτική περίοδο. Απάντηση βέβαια δεν δώθηκε , όμως αυτό δεν σημαίνει πως στο υπουργείο δεν βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτή την απόφαση.


                                                   ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ


Σύμφωνα με πληροφορίες , στο υπουργείο Δικαιοσύνης γίνεται επεξεργασία της πρότασης ώστε με αυτή την ευκαιρία να αποφυλακιστεί ο τελευταίος κρατούμενος της χούντας των συνταγματαρχών . Έιναι πολλοί οι λόγοι που ωθούν την κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση : Ο Ντερτιλής είναι πλέον 87 ετών, το προχωρημένο της ηλικίας του, η επιβαρημένη κατάσταση της υγείας του και όπως έχουν επισημάνει δύο φορές σε επιστολές τους προς το υπουργείο οι διευθυντές των Φυλακών  Κορυδαλλού, η παρέλευση εικοσαετίας από τη φυλάκιση του. Το σχέδιο αποσυμφόρησης των φυλακών με την απελευθέρωση κρατουμένων,  είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αποφυλακιστεί ο Ντερτιλής και οι κύκλοι του αρμόδιου υπουργείου ,τονίζουν ότι η στιγμή αυτή έχει έρθει . Την τελευταία φορά που έγινε παρόμοια συζήτηση ήταν με την κυβέρνηση Καραμανλή . Ο τότε υπουργός δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας είχε αναγκαστεί να επισημάνει πως το τότε σχέδιο"δεν αφορά τους χουντικούς" . Εδώ όμως υπάρχει ένα πλούσιο παρασκήνιο, μαζί με τον Ντερτιλή κρατούμενος ήταν και ο "αόρατος δικτάτορας" Ιωαννίδης. Η ιδέα και μόνο της απελευθέρωσης του προκάλεσε την μνήμη των Κυπρίων. Μάλιστα Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είχε υπενθυμίσει στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή τη φράση του θείου του " όταν λέμε ισόβια , εννοούμε ισόβια". Οι Κύπριοι θεωρούσαν τον Ιωαννίδη τον κύριο υπαίτιο της κυπριακής  τραγωδίας και την αποφυλάκιση του προδοσία. Έτσι, αφού δεν μπορούσε να αποφυλακιστεί ο Ιωαννίδης, για να μην προκλιθεί ρήξη Ελλάδας- Κύπρου πόσο μάλλον να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο ,δεν μπορούσε και ο Ντερτιλής. Ο καιρός πέρασε , ο Ιωαννίδης πέθανε και ο Ντερτιλής έμεινε μόνος του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρόσφατη του επίσκεψη στην Αθήνα ο κ. Χριστόφιας βολιδοσκοπήθηκε από κυβερνητικά στελέχη για το θέμα και έδειξε αδιαφορία . Ναι μεν δεν χάρηκε που ξανάκουσε για την υπόθεση , αλλά δεν εμφανίστηκε αρνητικός

                                                 Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

Με αφορμή την συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, περί του Νομοθετικού πλαισίου που καταθέτει το Υπουργείο Δικαιοσύνης , ο πρόεδρος του Λ.Α.Ο.Σ  Γιώργος Καρατζαφέρης  έφερε το θέμα της 36χρονης πλέον κρατήσεως του Ντερτιλή στον Κορυδαλλό . Την αναφορά του βουλευτή του Σ.Υ.Ρ.Ι.Ζ.Α  Βασίλη Μουλόπουλου, ο οποίος είχε αναφερθεί στο ζήτημα δεν άφησε να πέσει κάτω ο Καρατζαφέρης  κι έτσι κατά την την διάρκεια της ομιλίας του σχολίασε ...

" Κλείνω με ένα θέμα που είχε μια λεβεντιά ο κ. Μουλόπουλος του Σ.Υ.Ρ.Ι.Ζ.Α και το είπε στην επιτροπή. Είμαστε επιείκείς με όλους τους εγκληματίες της χώρας , εκτός από ένα . Τι φοβόμαστε;  φοβόμαστε μήπως κάνει κίνημα ο Ντερτιλής αν βγεί  έξω ; Δηλαδή , μήπως κάποιος παραδειγματιστεί ό,τι τη γλίτωσε ο Ντερτιλής και πάει να τον μιμηθεί; Υπάρχει ένας τρελός που να ξέρετε ότι τον περιμένουν τριανταπέντε χρόνια φυλακής και να το ρισκάρει; Αφήστε δε, που η δημοκρατία μας σήμερα είναι τόσο θωρακισμένη που δεν υπάρχει κίνδυνος και όρεξη και σκέψη σε κανένα αξιωματικό.  Δεν μπορεί λοιπόν, σήμερα η πολιτεία να μη θέλει αυτή την κουτσουλιά στην ενέργεια της , στην πράξη , στην αδιαφορία , στην απραξία της να δικαιολογήσει . Πιστέυω λοιπόν ότι είναι μία ευρύτητα... Σας καλώ  κύριε Υπουργέ , τώρα που είναι άγιες οι μέρες των εορτών να κάνετε μία κίνηση. Θα σας γράψει θετικά η ιστορία και όχι αρνητικά , τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει και αντίρρηση από την Αριστερά που το είπε. 
Να θυμίσω , εξάλλου ότι πάλι όταν ετέθη το θέμα πρίν χρόνια , πάλι από την Αριστερά είχε γίνει, από τον Λεντάκη. Το να επιμένουμε λοιπόν , αυτή τη στιγμή να έχουμε  ένα αξιωματικό  με ό,τι τον συνοδέυει αλλά  που τον συνοδέυει όμως  και μια στρατιωτική λεβεντιά, την οποία είχε πριν αυτό το γεγονός... Πιστεύω λοιπόν ότι η Ελλάδα, η πολιτεία σήμερα μπορεί να έχει την άνεση να συγχωρεί όπως εξάλλου και ο ακραίος τότε δικτάτορας είχε συγχωρέσει και είχε αφήσει απ' έξω τον άνθρωπο που πήγε να τον δολοφονήσει, τον Αλέκο Παναγούλη".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντερτιλής είναι ο παγκόσμιος "ρέκορντμαν" φυλακισμένος, έχει ήδη 36 χρόνια φυλακή ενώ ο Νέλσον Μαντέλα είχε περίπου 20. Πάντως ο υπουργός δικαιοσύνης δεν αναφέρθηκε  καν στο θέμα, κατά την απάντηση του.
                                                           
                                                     ΠΤΕΡΥΓΑ ΣΤ'

Ο Νικόλαος Ντερτιλής κρατείται 35 χρόνια στίς φυλακές Κορυδαλλού . Το κελί του αρχικά βρισκόταν στην Α' Πτέρυγα και κατά την διάρκεια της κράτησης του τουλάχιστον μέχρι πέρσι είχε όλα όσα χρειαζόταν : ένα ξύλινο γραφείο, ιστορικά βιβλία, εφημερίδες, χάρτες, μία σόμπα, ένα πορτατίφ, μια φορητή τηλεόραση και παντού φωτογραφίες του όλες από την ίδια εποχή Απρίλιος'67- Νοέμβριος '73. Μεταφέρθηκε  στην ΣΤ' Πτέρυγα, στις γυναικείες φυλακές , εκεί που κρατούνται  και τα μέλη της "17 Νοέμβρη". Εμφανής η διαφορά θα σκεφτείτε, Ο Ντερτηλής είναι όλη μέρα με τις πιτζάμες του στο σκοτεινό κελί απομονωμένος, που και που γκρινιάζει για τον θόρυβο που κάνουν οι συγκρατούμενοι του στο προάυλιο. Θα περίμενε κανείς ότι μετά από τόσα χρόνια εγκλεισμού στις φυλακές θα είχε σκεφτεί να μετανοήσει, να μαλακώσει , το αντίθετο μάλιστα. Την τελευταία φορά που δέχτηκε  επίσκεψη από πενταμελή ομάδα βουλευτών , που είχαν μεταβεί στον Κορυδαλλό για να διαπιστώσουν τις συνθήκες κράτησης, ήρθαν αντιμέτωποι με έναν άνθρωπο πανύψηλο, αδύνατο , αποστεωμένο με βλοσυρό βλέμμα , αμετανόητος, προκλητικός ,αλαζονικός  και είρων με τις γυναίκες βουλευτές . Όπως φαίνεται όλα αυτά τα χρόνια έχει συνηθίσει στον εγκλεισμό και στη μοναξιά. Παρέες και επισκέψεις δεν είχε ιδιαίτερες , που και που τον έβλεπε ο Περίανδρος , ο κρατούμενος  για δολοφονία εξτρεμιστής. Με τον Ιωαννίδη , μέχρι που πέθανε δεν αντάλλαξαν ούτε καλημέρα... Το φως τησ ημέρας  το είδε απο τότε που φυλακίστηκε  μια φορά, το 2008. Τότε που μεταφέρθηκε  στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας  όταν υπέστη οξύ καρδιακό επεισόδιο. Νοσηλέυτηκε για μία εβδομάδα , το ξεπέρασε γρήγορα και επέστρεψε στο κελί του  και στους αργούς  καθημερινούς ρυθμούς του. Όμως θα παραμείνει εκεί;


Ματωμένος Νοέμβρης του 73: Ο Ντερτιλής με το περίστροφο στο χέρι,
στην οδό Πατησίων. Λίγα λεπτά αργότερα θα πέσει νεκρός από τη σφαίρα του
ο φοιτητής  Μιχάλης Μυρογιάννης.

                                                   "  ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΑΛΛΑ ΟΡΘΙΟΣ..."

  Η υπόθεση του Ντερτιλή είναι ίσως η πιο περίεργη περίπτωση κρατουμένου. Είναι ο μοναδικός ο οποίος , όταν συζητιόταν αυτεπάγγελτα  η αποφυλάκιση του , έστειλε επιστολή στο δικαστικό συμβούλιο δηλώνοντας  ότι δεν θέλει να αφεθεί ελέυθερος, εάν πρώτα δεν δικαιωθεί από την Πολιτεία! Την ίδια άποψη συνεχίζει να υποστηρίζει μέχρι σήμερα " Θα αναμείνω το φυσικό μου τέλος μέσα στη φυλακή, αλλά όρθιος " ανέφερε στην επιστολή του ο Ντερτιλής . Η βουλευτής της Ν.Δ. Κατερίνα Παπακώστα τον είχε ρωτήσει όταν τον επισκέφτηκε στη φυλακή : " Αλήθεια , γιατί δεν κάνετε αίτηση να σας δοθεί χάρη"; " Ακούστε κυρία μου ..."  της απάντησε κι εκείνη τον διέκοψε : " Με λένε Παπακώστα και είμαι βουλευτής". " Κυρία μου .."επέμενε εκείνος και συνέχισε με το ίδιο βλοσυρό ύφος "Χάρη ζητούν όσοι έχουν αφεντικά. Εγώ δεν έχω αφεντικά , είμαι ελέυθερος. Τις ιδέες μου δεν μπορεί να τις φυλακίσει κανένας . Μόνο το φθαρτό κορμί μου. Στην Ελλάδα ουδεμία πατριωτική πράξις  παραμένει ατιμώρητος. Πονηρή ερώτηση, κυρία μου. Οι αξιωματικοί δεν ζητούν  χάρη."


Παλαιότερα , όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος του πρότεινε να υποβάλει αίτηση  χάριτος , αυτός απάντησε : " Είναι προτιμότερο να βγεί ο ήλιος από τη δύση, παρά να υπογράψω εγώ ένα τέτοιο χαρτί". Ο Ντερτιλής αρνείται ότι σκότωσε τον 20χρονο φοιτητή Μιχάλη Μυρογιάννη και μιλά για " στρατιωτική  επιχείρησιν καταλήψεως των Αθηνών, την οποία διενήργησα παντελώς αναιμάκτως (...) διά επιβολήν της τάξεως εις την Αττικήν".

                                                      

                                                                                                     
                                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου